In de ban van de passie

Bijzondere lezing en workshop op 29 maart en 2 april 2022

Tot het uitbreken van de pandemie in 2020 stromen kerken en concertzalen moeiteloos vol met passieliefhebbers. Bachs bijna driehonderd jaar oude Matthäus-Passion kan in ons land rekenen op een brede schare van fans. Nog steeds. In zijn lezing van 29 maart 2022 gaat drs. Maarten-Jan Dongelmans, historicus en musicus uit Ewijk, niet alleen in op de oorsprong van die populariteit en de geschiedenis van het fenomeen passie, maar bespreekt hij de muziek, die Bach bij het lijdensverhaal van Jezus Christus schreef, ook inhoudelijk.

Zo komen de opbouw en de structuur van de meerkorigheid, en de bezetting aan de orde.

Een en ander zal omlijst worden met de nodige klankvoorbeelden. Zowel klassieke uitvoeringen als opnames waarop de Matthäus-Passion authentiek wordt uitgevoerd.

Op de aansluitende zaterdagochtend (2 april 2022) kunnen liefhebbers vervolgens zelf aan de slag. Onder leiding van dirigent Maarten-Jan Dongelmans worden tijdens een workshop enkele koralen ingestudeerd, dit alles met de voorafgaande lezing in het achterhoofd.

Drs. Maarten-Jan Dongelmans:
Drs. Maarten-Jan Dongelmans (1957) studeerde geschiedenis en muziekwetenschap in Nijmegen en is al sinds 1983 actief als journalist voor het dagblad De Gelderlander. Als koordirigent geniet hij sinds 1984 bekendheid in binnen- en buitenland. Tot 2020 was hij als docent actief bij de HOVO Nijmegen. Sinds juli 2021 staat hij aan het hoofd van de SACA, de Studie Academie Cultuur Avontuur. Deze verzorgt in Nijmegen en Ede cursussen op het gebied van geschiedenis en muziek voor vijftigplussers en -minners.

Plaats:                 Protestantse Kerk
Datum lezing:        29 maart 2022

Tijd:                      20.00-21.45 uur

Datum koorzang:   2 april 2022

Tijd:                      10.00-11.45 uur

Heeft u een vraag of een opmerking? Stuur ons een bericht en we helpen u graag.