Collecte rooster

Flitsen uit de diaconie

Op 4 december heeft de diaconie bij Friedie aan huis een smakelijke lunch genoten en daarbij ook de overgang van de oude naar de nieuwe samenstelling gevierd.

Begin 2024 is het penningmeesterschap formeel overgegaan naar diaken Paul Simons. Tevens heeft de diaconie de verwerking van collectes en donaties zodanig heringericht dat deze eenduidig kunnen worden ingevoerd bij de externe administrateur.

In januari heeft onze gemeente meegedaan met de PKN-actie voor de Voedselbank. 7 volle dozen met 120 voedingswaren zijn naar de opslag van de Voedselbank (aan de Muldershof in Groesbeek) gegaan. Dank voor uw bijdragen.

Elders in de TOV nog een kort bericht over doel en werkwijze van de voorbedenschaal tijdens de zondagsdiensten. In de binnen-omslag van de TOV vindt u ook het nieuwe algemene e-mailadres van de diaconie.

 De Diaconie

 

Diaconie collectes februari/maart 2024

28 januari, 4 en 11 februari: Wenchi hospital

Al veel jaren steunt de diaconie de Stichting Ondersteuning Wenchi Hospital Ghana. Recent vierde de stichting het 25-jarig bestaan. Destijds opgericht door Jan en Joke Beltman. Veel verbeteringen zijn er gerealiseerd. Er werken nu 6 specialisten. Sommigen van hen zijn elders in Afrika opgeleid met behulp van de stichting. Het heeft er toe geleid dat het ziekenhuis nu een opleidingsziekenhuis voor artsen geworden. Het aantal bedden is 250. Aantal werknemers is 500. Allen zijn Ghanees. Het ziekenhuis probeert ook lokaal inkomsten te genereren. Een paar jaar geleden is er een cashewnoten farm opgezet. Ook andere vormen van fondsenwerving zijn gestart.

De Stichting wil graag de hulp van hieruit voortzetten met een verjongd team.

Digitaal doneren? NL 08 INGB 0000961922 tnv. Diaconie Prot. Gem. Groesbeek. O.v.v. Wenchi

Diaconie collectes februari-maart 2024

 

Deze collectedoelen reiken tot aan Pasen. In de 40-dagentijd volgen we samen met Heumen de projecten van Kerk in Actie. Dit jaar hebben beide diaconieën gezamenlijk het rooster vastgesteld met tussentijds elk eigen accenten.

 

18 en 25 februari en 3 maart: Kerk in Actie, Omzien naar gevangenen in Nederland.

In Nederland zijn ruim 33.000 mensen gedetineerd en zitten een korte of langere

gevangenisstraf uit. Jezus vraagt ons niet te oordelen, maar barmhartig naar hen om te zien.

Daarom reiken we (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun familie een helpende hand om te

werken aan herstel.

Kerk in Actie ondersteunt diverse initiatieven in Nederland die omzien naar gevangenen en

hun partners en kinderen, hen bezoeken tijdens de detentie, maar een nieuwe kans bieden

in de maatschappij. Zoals bijvoorbeeld Exodus, partner van Kerk in Actie, die speciale

herfstkampen organiseert waar kinderen kostbare tijd met hun gedetineerde ouder kunnen

doorbrengen en samen weer even iets van het echte gezinsleven kunnen ervaren.

Digitaal doneren? NL 08 INGB 0000961922 tnv. Diaconie Prot. Gem. Groesbeek. O.v.v. Gevangenen,

 

10, 17, 24 en 28 (Witte Donderdag) maart: Kerk in Actie - Rwanda leermiddelen.

In Rwanda zijn weinig kinderboeken. Drie Rwandese predikanten laten leerzame stripverhalen voor kinderen maken, die ze via scholen door heel Rwanda verspreiden. Het verhoogt de leesvaardigheid van kinderen en helpt hen nadenken over belangrijke onderwerpen uit hun dagelijks leven.

De stripverhalen gaan over bijbelverhalen maar ook over allerlei thema's vanuit het oogpunt van kinderen. Er zijn al boeken gemaakt over hun gezondheid, voeding, christelijke normen en waarden, kinderrechten, familieleven en goed omgaan met de aarde. Ieder jaar wil men 3000 nieuwe boeken verspreiden, waaronder steeds twee boeken over nieuwe onderwerpen.

Via hun school maken kinderen kennis met deze stripverhalen, die hun wereld vergroten. Scholen organiseren wedstrijden voor leerlingen, waarbij ze zelf een opstel moeten schrijven over een thema van een van de boeken. Zo’n 1250 schoolkinderen maken steeds als eerste kennis met de vijf stripboeken. Daarna rouleren de boeken via leesgroepen. Iedere vrijdag en zaterdag kunnen kinderen uit de hoofdstad Kigali in de als bibliotheek ingerichte kantoorruimte van de oprichters komen lezen.

Digitaal doneren? NL 08 INGB 0000961922 tnv. Diaconie Prot. Gem. Groesbeek. O.v.v. Rwanda

 

30/31 maart: PASEN. Werelddiaconaat Colombia.

In het noorden van Colombia komen steeds meer toeristen naar de Caraïbische kust. Kansarme jongeren die op zoek zijn naar werk, kunnen in hun eigen omgeving leren hoe ze aantrekkelijke en gezonde maaltijden kunnen koken, onder andere in een rijdende kookschool. Zo kunnen ieder jaar 80 jongeren opgeleid worden voor werk in hotels, restaurants of foodtrucks.

Het project is gericht op het gebruiken van gezonde lokale voeding. De jongeren komen uit de armste lagen van de bevolking aan de noordkust, dicht bij de grens met Venezuela. De meesten zijn inheems of afkomstig uit Venezuela. Ze worden opgeleid als receptionist, in de bediening of als bartender. Ze leren bakken of koken met gezonde lokale voeding. Ze maken kennis met vegetarisch en veganistisch koken. Ze leren cocktails maken van koffie, kokosnoot, mango, passievrucht of tamarinde. Studenten presenteren geleerde vaardigheden op markten en beurzen. Ook leren ze solliciteren.

Jongeren die een eigen bedrijf willen starten krijgen advies over hun bedrijfsplan en een mentor uit de sector. Er worden ondernemerswedstrijden georganiseerd, waarbij het winnende idee gefinancierd wordt. Leerlingen volgen cursussen van 100 uur, waarvoor ze deelcertificaten kunnen halen. De totale opleidingsduur varieert van 3 tot 7 maanden en wordt afgesloten met een erkend diploma.

Digitaal doneren? NL 08 INGB 0000961922 tnv. Diaconie Prot. Gem. Groesbeek. O.v.v. Colombia.